FC Burgum trekt overwinning tegen Zeerobben wél over de streep

Van heinde en verre waren supporters en neutrale voetballiefhebbers afgereisd naar Sportpark het Koningsland voor het prachtige affiche FC Burgum-Zeerobben. Zeerobben dat op de laatste speeldag nog even virtueel kampioen was van de 2e klasse en FC Burgum dat in de 1e klasse tot de laatste wedstrijd het degradatiespook in de nek voelde hijgen.

The death or the gladioli
En dan ineens is het zover: de nacompetitie, erop of eronder. Of zoals Louis van Gaal het ooit legendarisch verwoordde richting de Engelse pers: "the death or the gladioli", oftewel de dood of de gladiolen. Al zijn de gladiolen in dit geval pas na 3 wedstrijden nacompetitie te verdienen.

Spanning
In de eerste helft leken beide teams vooral bezig om niet te verliezen en waren de belangen voelbaar langs het veld. Goed voetbal is in dit soort wedstrijden even minder belangrijk, alleen de winst telt! Dat moesten de toeschouwers ook maar denken, want in de eerste helft was er weinig tot niets te genieten en waren er nauwelijks kansen. De 0-0 ruststand was een logisch gevolg. Voor FC Burgum overigens een flinke verbetering ten opzichte van de negatieve tussenbalans van de afgelopen wedstrijden.

Burgum slaat toe
Waar de eerste goede kans na rust voor de Harlingers was, daar namen de Burgumers vervolgens steeds meer het heft in handen. Met een climax tussen de 63e en 68e minuut.

Eerst was het Henny Bouius die vanuit de rebound de bevrijdende 1-0 maakte, nadat Yorn Sikkenk hard inschoot op een goede voorzet van Justus Boomsma. De 2-0 was een absolute 'beauty': Remco Bouius legde de bal met een uitdraaiende voorzet op het hoofd van Yorn Sikkenk en de spits kopte de bal hard en geplaatst in de verre hoek. Het gejuich en de 'Düp Düp' doelpuntentune waren waarschijnlijk in heel Burgum te horen.

Slotoffensief Zeerobben
Lang kon er niet worden genoten van de comfortabele voorsprong, want al snel forceerde Zeerobben de 2-1. Burgum zakte vervolgens steeds verder in en de Harlingers pompten de bal naar hartelust de zestien meter in. Zonder veel succes, al was de gelijkmaker eenmaal dichtbij toen Jurgen Douwes de bal van de lijn haalde. In de tegenstoot wist Burgum niet te profiteren van de ontstane ruimtes.

Zo bleef het uiterst spannend tot de laatste seconde. De Burgumer ontlading was dan ook groot na het horen van de laatste drie fluitsignalen. Eindelijk weer de smaak van winst, die extra zoet is als het een knock-out wedstrijd betreft.

Op naar Drenthe
De tweede horde voor lijfsbehoud staat te wachten in het Drentse dorp Rolde, komende zondag om 14:00 uur. Met de mannen van Rolder Boys gaan we uitmaken wie de finale van de nacompetitie mag spelen.