FC Burgum heeft vizier niet op scherp en strandt onnodig in halve finale nacompetitie

Een mix van berusting en ontgoocheling maakte zich na het eindsignaal meester bij de spelers, staf en supporters van Burgum. Berusting omdat degradatie naar de 2e klasse een voldongen feit was, na een moeizame tweede seizoenshelft waarin tegenslagen en teleurstellende resultaten elkaar opvolgden. Ontgoocheling omdat de 2-1 nederlaag tegen Rolder Boys onnodig was.

Vertrek in stijl, video gaat 'viral'
Vol goede moed, na een prima zege op Zeerobben, vertrokken de Burgumers per bus vanaf het eigen sportcomplex. Een even onverwachte als geniale sfeeractie van jeugdspeler Yannick zorgde direct voor een uitstekende sfeer in de bus. De video ervan is inmiddels ruim 130.000(!) keer bekeken via instagram.

Dominant Burgum verdiend op voorsprong
Onder toeziend oog van RTV NOF, RTV Drenthe en 'Blik op Voetbal' begonnen Rolder Boys en Burgum behoedzaam aan de wedstrijd. Een solide Burgum had het meeste balbezit en controleerde voor rust de wedstrijd. Veel uitgespeelde kansen wist het echter niet te creëeren. Een 100% kans was er wel na een half uur spelen: een lage voorzet van Thomas Pruis belandde voor de voeten van de geheel vrijstaande Jaap-Jurjen Haveman, maar door een onnauwkeurige aanname zag de uitstormende keeper kans om de openingstreffer te voorkomen.

Vroeg in de tweede helft bleef diezelfde Jaap-Jurjen wel koel, toen hij op aangeven van Remco Bouius  droog en laag binnenschoot: 0-1!

Lesje effectiviteit
Even leek Burgum door te drukken, maar al snel liet het zich steeds verder terugdringen door Rolder Boys. Waar keeper Arjen Tolman eerst nog subliem redde, kwamen de Roldenaren na 67 minuten spelen alsnog op gelijke hoogte: 1-1.

Daarna was de wedstrijd in evenwicht, maar was het Burgum dat via Henny Bouius dé kans kreeg om tien minuten voor tijd opnieuw op voorsprong te komen. Velen telde hem al, maar de lob over de keeper stuiterde aan de verkeerde kant langs de paal.

Net toen iedereen zich klaarmaakte voor een verlenging, sloeg Rolder Boys in minuut 90 wél toe en was het ineens 2-1. Voor de Drenthenaren een perfect moment om toe te slaan, want Burgum had te weinig tijd om het in een 'alles of niets'-poging recht te trekken.

Schommelen tussen 1e en 2e klasse
In de korte geschiedenis (2019) van FC Burgum betekent het de tweede degradatie uit de 1e klasse. Even vaak werden de Burgumers kampioen in de 2e klasse (in 2020 officieus i.v.m. corona).

Dit jaar brak een smalle selectie in combinatie met de vele blessures de fusieclub op. "We moeten dit natuurlijk eerst even verwerken en dan gaan we ons zo goed mogelijk voorbereiden met als doel volgend seizoen weer bovenin de 2e klasse mee te doen. Want we willen zo snel mogelijk terug naar de 1e klasse," aldus trainer Jasper Bouma. Daarbij helpt het dat de selectie wat breder wordt, met de komst van Ron Bethlehem en jeugdspelers uit de JO19.