Vrijwilliger van de maand: Ted Hirdes

Binnen FC Burgum zijn vele enthousiaste vrijwilligers actief, die elk hun steentje bijdragen aan het mooier maken van onze club. Al deze vrijwilligers worden enorm gewaardeerd. Om deze waardering te laten blijken, eren wij vrijwilligers met de trofee voor ´Vrijwilliger van de maand´. Kortgeleden ging de ‘gouden duim’-trofee naar Ted Hirdes. 

Ted is al jaren zeer actief als vrijwilliger bij het Burgumer voetbal. Hij begon als bevlogen scheidsrechter en daarnaast is hij al meerdere jaren onderdeel van ons kantineteam. Alsof dat nog niet voldoende is, stak hij tot voor kort vele uren in zijn rol als scheidsrechtercoördinator. Hoog tijd om hem middels een interview (nog) beter te leren kennen. 

Ted, hoe ben je begonnen als vrijwilliger? 
Ik vond het leuk om als spelend lid als spelbegeleider bij de jeugd te fluiten. Vanuit dat enthousiasme ben ik toen via Marco Sluijk begonnen met een scheidsrechtercursus verenigingsscheidsrechter. 

Wat vind je het leukst aan je rol als scheidsrechter? 
Pfoe, ik denk de toss. Dat had je niet verwacht hè, haha! Maar ik vind het altijd wel leuk om te zien of de verwachting van de partij die kiest ook daadwerkelijk uitkomt. Verder de uitdaging om zo te fluiten dat ik zo weinig mogelijk ‘aanwezig’ ben in de wedstrijd. Bas Nijhuis zie ik als een voorbeeld. 

Welke wedstrijd die je gefloten hebt, zul je niet snel vergeten? 
De kampioenswedstrijd van onze JO15-1, eind vorig seizoen. De opkomst was erg bijzonder, omdat we heel officieel en tussen een haag van mensen het veld opliepen. En er werd vuurwerk afgestoken tijdens de wedstrijd, waarbij ik ervoor moest zorgen dat dit geen gevaar en hinder opleverde op het veld.

We zien je ook regelmatig achter bar staan in de kantine. Waar geniet je van in deze rol? 
De samenwerking en positieve energie binnen ons team. We zijn goed op elkaar ingespeeld, hebben een duidelijke rolverdeling. De korte nazit na de sluiting van de kantine is stiekem ook altijd erg gezellig, omdat je dan even de tijd hebt om te vragen wat iemand de afgelopen tijd heeft beleefd. Ook buiten de kantine spreken we als team af, zoals een barbecue, een etentje, een potje bowlen en het kijken van een EK-wedstrijd. Erg leuke ervaringen!

We zouden het bijna vergeten, maar je voetbalt tussen alle vrijwilligersactiviteiten door ook nog ‘gewoon’ bij FC Burgum. Hoe ziet je voetbalcarrière er tot nu toe uit? 
Ik ben in de E’s begonnen bij VV Bergum en heb hier kort gekeept, vanaf de D’s (nu de J013) stond ik eigenlijk altijd linksvoor. Op deze positie kon ik mijn snelheid benutten. Rond een jaar of 17 ben ik een aantal jaren gestopt, om later weer bij BCV en FC Burgum te voetballen. 

Wat is een hoogtepunt die je als voetballer hebt beleefd? 
Een doelpunt die ik als jeugdspeler maakte in een uitwedstrijd tegen VV Drachten. Ik kreeg de bal op de middenlijn en zag de keeper te ver voor zijn doel staan. Ik besloot te schieten en de bal werd via de onderkant lat en de rug van de keeper tot doelpunt gepromoveerd. Een herinnering die ik tot op de dag van vandaag nog steeds zo voor me kan zien. 

Misschien een lastige vraag, maar wat betekent FC Burgum voor jou?  
FC Burgum is voor mij een sociaal netwerk. Ik vind het ook erg leuk om te zien dat mensen mij zien en dan even zeggen: “Hé Ted”. Dat vind ik leuk en laat voor mij ook zien dat een vereniging meer is dan alleen maar het voetbal. Ik probeer andersom ook altijd even een praatje te maken met mensen die ik al even niet meer heb gesproken. 

En hoe sluiten jouw activiteiten als vrijwilliger hier op aan?  
Je krijgt als vrijwilliger heel veel terug voor de tijd die je erin steekt. Ik vind het erg fijn om onder de mensen te zijn en te kunnen helpen. Het geeft mij voldoening om samen met anderen iets te doen waardoor we kunnen bijdragen aan bijvoorbeeld een betere beleving in de kantine. We doen het met zijn allen en met zijn allen krijgen we meer voor elkaar.

Zijn er dingen die je nog graag zou willen doen of verbeteren binnen de club?
Een scheidsrechtercommissie ontwikkelen, bestaande uit een groep van ongeveer 4 scheidsrechters die plannen maakt voor bijvoorbeeld het werven van nieuwe scheidsrechters, maar ook  van het behouden van (de kennis) van de huidige scheidsrechters. 

Apuls
Tiltrans
Jumbo Burgum
C. van den Adel
Expert Meijer
Sonac